Pedodonti Nedir Ne Zaman Gidilir Ve Uygulanan Tedaviler

Pedodonti Nedir?

Pedodonti, çocukların diş sağlığını inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalı, 0-13 yaş arasında bulunan çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığının korunmasını ve onların kaybedilmemesini sağlar. Genel olarak ise 0-16 yaş aralığındaki çocukların diş problemleri ile ilgilendiğini söylemek yanlış olmaz. Dişte yaşanan sorunun tanısının konulması ve daha sonrada buna uygun bir tedavinin belirlemesinde rol oynayan pedodonti, insanların yaşam kalitelerini direkt olarak etkileyen bir bilim dalıdır.

Pedodonti nedir hangi tedavileri uygular ve ne zaman gidilir

Pedodonti

Pedodonti bölümünde görev yapan hekimlere pedodontist denilir. Pedodontistler, diş hekimi olup, daha sonradan çocuklardaki diş problemleri üzerine uzmanlaşmışlardır. Bu uzmanlar, çocukların diş gelişimi konusunda yönlendirilmesini, bilgilendirilmesini, çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasını ve diş gelişiminin normal bir şekilde devam etmesini sağlarlar.

Pedodonti Bölümünün Önemi

Bebeklerin ilk dişleri, yaklaşık 6 aylıkken çıkar ve daha sonra bu dişlerin sayısı hızla artar. Bebeklik döneminde çıkan dişler, süt dişi olarak adlandırılır. Bunların geçici olduğu ve 6-7 yaşından sonra değişmeye başlayacağı herkes tarafından bilinir. Bundan dolayı bazı kişiler, süt dişlerinin sağlığına çok fazla önem vermez. Fakat süt dişlerini çocuklar 7-12 yaşlarına kadar kullanır ve gelişimlerinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu gelişimin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için pedodonti bölümünün çok önemli bir rolü vardır.

Süt dişlerinde yaşanan problem, çocukların gıdaların tam olarak ağızda parçalayamamasına neden olur. Bu durum ise gelişimin yavaşlaması ve çocukların sağlıklarının olumsuz olarak etkilenmesi ile sonuçlanır. Yine süt dişlerin sağlıksız veya erken kaybedilmesi, çocukların dil gelişimlerini dahi etkiler. Dişleri yerinde olmayan çocuklar, bazı sesleri tam olarak çıkaramaz, konuşurken dillerini yanlış yerlere koyarlar. Buna bağlı olarak da geç konuşma ve yanlış konuşma gibi sorunların yaşanması muhtemeldir.

İlginizi Çekebilir :  Fizik Tedavi Bölümleri Hangi Hastalıklara Bakar

Pedodonti Bölümüne Ne Zaman Gidilmelidir?

Bebeklerin dişleri ilk 6 aylıkken çıkar. İlk dişler çıktıktan sonra pedodonti bölümüne gidilebilir. Fakat bebeklerin 1 yaşından sonra diş kontrollerini yaptırmaları, uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Bundan dolayı ailelerin kontrol için çok fazla gecikmemesi gerekir. Ayrıca daha sonraki dönemlerde, her 3-4 aylık süre içinde bu kontrollerin tekrarlanmasında fayda vardır.

Burada yapılan kontrollerde dişlerin zamanında çıkıp çıkmadığı, çürüyen dişlerin olup olmadığı ve benzer sorunlar kontrol edilir. Unutulmamalıdır ki, süt dişlerde yaşanan sorunlar, kalıcı olarak gelecek dişleri de etkiler. Bu da insanların ciddi bir sorun yaşaması anlamına gelir.

Pedodonti Bölümünde Uygulanan Tedaviler

Çocukların dişleri ile yetişkinlerin dişleri arasında ciddi farklılıklar vardır. Bundan dolayı tedavilerin de bir bölümünün farklı olduğu söylenebilir. 0-16 yaş arasında olan çocuklar pedodonti bölümüne geldiklerinde, şikayetlerine bağlı olarak klinik ve radyografik kontrolleri yapılır. Daha sonra ise ihtiyaca göre dolgu, diş çekimi, fissür sealant, küçük kanal tedavisi (ampütasyon tedavisi), kanal tedavisi ve müteharrik apareyler gibi farklı tedaviler uygulanır.

Pedodonti bölümünün bir diğer özelliği de koruyucu diş hekimliğinin en etkin olduğu bölümlerden birisi olmasıdır. Henüz başlangıç aşamasında olan ortodontik sorunlar, müteharrik apareyler sayesinde kontrol altına alınır ve daha da şiddetlenmesi engellenir. Ayrıca dişlerin genel görünümünün düzeltilmesi için hastanın durumuna göre diş teli uygulaması burada ya da ortodonti bölümünde yapılır.

En İyi Pedodonti Doktorları

Pedodonti bölümünün ilgilendiği çocukların yaş aralığının düşük olması sebebiyle, tercih edilecek hekimin uzmanlığının iyi olmasının dışında, çocuklarla da iletişiminin iyi olması gerekir. Uzmanlık ve iletişim konularından birisi eksik olduğunda, elde edilen sonuç beklentileri karşılamayacaktır. Bütün bu nedenlerden dolayı pedodonti doktorları seçiminin dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.

Sizde Aşağıdaki Yorumlar bölümümüzden tavsiye edeceğiniz ve şikayetçi olduğunuz pedodonti doktorlarını yazarak araştırma yapan anne ve babalara yardımcı olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git