Jinekoloji Nedir Ve Jinekolog Hangi Hastalıklara Bakar

Jinekoloji Nedir?

Yıllar boyunca insanlar üzerinde yaşanan sağlık problemleri ve çeşitli hastalıkların olması durumu, tıpta farklı alanlarda uzmanlıkların oluşmasına sebebiyet vermiştir. Jinekoloji bölümü ise tam olarak Kadın Üreme alanında tedavi yapmaktadır. Kadınların üreme organlarının sağlığı, bununla ilgili oluşabilecek problemler ve hastalıklar direkt olarak bir Jinekolog’un uzmanlık alanına girmektedir. Jinekoloji bölümünde görev yapan doktorlara ise Jinekolog denir.

Jinekoloji Nedir hangi hastalıklara bakar

Jinekoloji

Kadınlarda üreme organlarının sağlığıyla ilgili bir koruma gerçekleştirilebilmesi adına uzman Jinekologlar, 18 yaşından büyük her kadının mutlaka her yıl düzenli olarak muayene olması gerektiğini belirtmektedir. Bu durum, cinsel organları etkileyebilecek her türlü hastalığın önceden teşhis edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Üremenin devam etmesi ve yeni nesil doğumlarının sürmesi adına kadın sağlığı çok önemlidir.

Jinekoloji alanında görev yapan doktorların en büyük görevlerinden bir diğeri ise, kadınları hamilelik dönemlerinde, hamilelik başlangıcı ve doğum arasındaki kontrolü gerçekleştirmektir. Hamilelik konusunda problem yaşayan her kadın yine bir Jinekoloji bölümüne başvurmalıdır.

Jinekoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Jinekoloji, halk arasında Kadın Hastalıkları olarak da bilinmektedir. Jinekoloji bölümünde yukarıda bahsettiğimiz gibi Kadın ve Kadın Hastalıklarıyla ilgili oluşabilecek bütün problemlere tedavi uygulanmaktadır. Bunu biraz daha özele indirgememiz gerekirse, Jinekoloji tıp dalının tedavi uyguladığı hastalıkları birkaç maddede listeleyebiliriz.

İşte Jinekolojinin Tedavi Ettiği Hastalıklar:

  • Hamilelik
  • Dış Hamilelik
  • Düşük ve Tekrar Durumu
  • Doğum Öncesi ve Sonrası Kontrolleri
  • Vajinada Gerçekleşen Kuruluk
  • Vajinada Oluşan Enfeksiyon Hastalıkları
  • Vajinada Oluşan Mantarlar
  • Klamidya Hastalığı
  • Sancılı Adet Dönemi ve Düzensizliği
  • Yumurtalıkta Oluşan Fibrokistler
  • Menopoz Çağı ve Çözümleri
  • Rahim Ağzı Hastalıkları
  • Tüp Bebek Çözümleri
  • Genital Bölgede Oluşan Siğiller
  • İdrar Tutamama ve Kontrolsüzlüğü

Jinekoloji uzmanları hamile kadınların doğum esnasında yapılan ameliyatlarla normal bir şekilde doğumu gerçekleştirdikleri gibi aynı zamanda sezaryen de uygulayabilmektedirler. Aynı zamanda yasal prosedürler çerçevesinde Kürtaj Ameliyatı da yapabilirler. Kadınlarda yaşanan hamilelik şüpheleri ve kızlık zarıyla ilgili oluşabilecek herhangi bir soru işareti gibi durumlarda yine bir Jinekologa başvurmak gerekir.

İlginizi Çekebilir :  Biyopsi Nedir ve Biyopsi Nasıl Yapılır

Jinekoloji Bölümleri ve Muayeneleri Nelerdir?

Jinekoloji tıp içerisinde bir bölüm olarak bilinmekle birlikte, diğer çoğu bölüm gibi bu bölüm de farklı hastalıklar ve problemleri daha detaylı çözümlemek adına kendi içerisinde farklı dallara ayrılmış durumdadır. Bunlardan bazıları üreme endokrinolojisi, kısırlık alanında gerçekleştirilebilecek çözümlere dair yapılan çalışmalar, perinatoloji, jinekolojik onkolojsidir. Örneğin Jinekolojik Onkoloji, Tıbbi Onkoloji dalından farklı olarak, yalnızca genital bölgede ve vücutta bulunan bu bölgeyi ilgilendiren hastalıklarla ve tümörlerle ilgilenmektedir.

Jinekoloji bölümüne başvuracak olan hastaların öncelikle başvuru sebepleri, şikayetleri ve sağlık geçmişleri titizlikle incelenmektedir. Başvurulan şikayetin çeşidine göre ilgili tetkikler ve jinekolojik testler yapılır. Elde edilecek sonuçların nihayetinde Jinekoloji Uzmanları tarafından reçete yazılabilir veya yapılacak olan konsültasyonla birlikte farklı bir alana, farklı bir doktora yönlendirme yapılabilir. Bazı hastalıklarda, kontrol muayeneleri yıl içerisinde periyodik olarak yaptırılmalıdır.

Jinekolojide Ultrason Muayenesi

Jinekoloji bölümünde gerçekleştirilen klasik muayeneden sonra Jinekolog, hastanın ve hastalığının derecesine göre ek bir tedavi için ultrason muayenesi talep edebilir. Yapılan araştırmalara göre günümüzde Jinekologlara başvuran hastaların tedavilerinin sonunda çoğunlukla ultrason incelemesi yapılmıştır. Karın bölgesinden yapılabilecek olduğu gibi, Ultrason aynı zamanda vajinal bölgeden de yapılabilmektedir. Bilindiği üzere karından yapılan Ultrason muayenesinden önce hastanın idrarını uzun bir süre yapmamalıdır. Ultrason muayenesi genel olarak bakire kadınlarda karından gerçekleştirilmektedir.

Jinekoloji ve Tüp Bebek

Günümüzde Jinekoloji bölümlerine tedavi amacıyla gidilen hastaların büyük bir kısmını kısırlık sorunu yaşayan kadınlar oluşturmaktadır. Gelişen teknoloji ve sürekli ilerleyen tıp sayesinde Jinekoloji bölümünün bir alt dalında kısırlığa bir alternatif tedavi olarak görebileceğiniz yapay üreme, yani tüp bebek tedavisi bulunmaktadır. Bu alana başvuracak hastalardan, öncelikle ne zamandır bebek istedikleri ve ne zamandan beri hamile kalmayı denedikleri bilgileri öğrenilir. Yumurtlama konusunda yaşanan düzensizlikler ve birtakım hormon problemleri belli bir süre takip edilir ve buna uygun bir tedavi planlanarak en kısa sürede tüp bebek için tedaviye başlanır. Tüp bebek tedavisinden önce, duruma ve kişinin yumurtlama düzensizliklerine göre öncesinde aşılama işlemi yapılabilmektedir fakat bahsedilen bu tedaviler uzunca bir zaman alabilir.

Jinekoloji Nedir Ve Jinekolog Hangi Hastalıklara Bakar Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. Şenay dedi ki:

    Merhaba ben çocuk sahibi olmak istiyorum. Daha doğrusu 1cocugum var 2.yi istiyoruz.jinekoloji bölümüne gittim.kan tahlili istedi yaptırdım.1 hafta sonra tekrar gittim prolaktinin yüksek çıkmış dedi.esimdende sperm örneği istedi onu da yaptırdık.ama bana söyledikleri jinekoloji 3 e gideceksin dediler burası bakıyormuş.diger adida (infertilite) ymis.bana demiyorlar ki infertiliteye gideceksin tutturmuşlar jinekoloji 3 e gideceksin ama oraya da randevu alamıyorum.daha doğrusu bulamıyorum.

Sayfa başına git