Hacamat Noktaları
Hacamat uygulaması, birçok hastalık tedavisine çok büyük yardımcıdır. Bu uygulama, bazı hastalıklara oldukça faydalıdır ancak, bazı durumlarda farklı terapilerle kombine edilmesi gerekir. Bilimsel Tıbbi Hacamat Hakkında daha detaylı bilgiler için linke tıklaynız. Hacamatın fayda sağlayabilmesi için noktasal terapi gereklidir. Hacamat noktaları, olası bir sağlık sorununu tam manasıyla tedavi etmek için belirlenir. Hacamat noktaları ve seanslar, bir veya birden çok hastalığı bulunan kişiler için doktor tarafından planlanır. Noktasal terapiyle beraber terapinin başarı oranı da büyük oranda artacaktır. Şimdi hacamat noktaları nelerdir ve hangi hastalık için hangi nokta kullanılır yakından inceleyelim;
İçindekiler
- 1 Kafa Arkası Hacamat Noktası
- 2 Kulak Arkası Hacamat Noktası
- 3 Şakak Yanları Noktaları
- 4 Alın Hacamat Noktası (Üçüncü Göz Noktası)
- 5 Alın Üstü Hacamat Noktası
- 6 Tepe Çakra Hacamat Noktası
- 7 Sırt Hacamat Noktası
- 8 Kuyruk Sokumu Hacamat Noktası
- 9 Baldır, Ayak ve Diz Bölgesi Hacamat Noktaları
- 10 Omuz Başı Bölgeleri Hacamat Noktaları
- 11 Ayak Bileğinin İç ve Dış Kısım Noktaları
- 12 Mide Boşluğu Hacamat Noktası
- 13 Çene Altı Hacamat Noktası
- 14 Hangi Hacamat Noktası Daha Fazla Fayda Sağlar?
Kafa Arkası Hacamat Noktası
Bu hacamat noktasına yapılacak olan terapinin faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Sağlıklı dahi olunsa her birey, yıl içerisinde minimum 1 ya da 2 defa kafa arkası hacamatı yaptırmalıdır. Kafa arkası hacamatı uygulandığı zaman yüksek oranda birçok hastalıklardan da korunmuş olunacaktır. Bu noktaya yapılan uygulama, bir nevi koruyucu önlemdir. Konsantre sorunu yaşayanların, dikkat toplama problemi olanların veders çalışma ya da kitap okurken yoğunlaşamama sorunu yaşayan kişilerin kafa arkası hacamatı yapmaları önerilmektedir. Özellikle de büyüme çağındaki çocuklarda,dikkat toplayamama ya da hiperaktiflik sorunu için bu noktaya yapılacak olan hacamat uygulaması, mükemmel bir yardımcı ve koruyucu tedavi prosedürü olarak ön plana çıkar. Bilişsel işlev problemleri ya da psikolojik zayıflık için birkaç seans uygulama yapılması gereklidir. Kafa arkasına yapılacak olan uygulama, ay içerisinde ara olmadan 4 ile 5 seans kadar yapılmalıdır. Bu uygulamadan sonra hafızada gözle görülür bir iyileşme meydana gelecektir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ense çukuru bölgesine uygulama yapılamayacağıdır. Kafa arkası hacamat noktası, kafanın tam arka kısmıdır.
Kulak Arkası Hacamat Noktası
Kulakların tam arka kısmında 2 farklı hacamat noktası geçmektedir ve bu bölgeler, akupunktur noktaları olarakda bilinmektedir. Kulak arka noktası,tam olarak beynin görüş amacıyla kullandığı lobun olduğu noktadır. Bu önemli noktadan yapılacak olan hacamat uygulaması, görüş için gerekli olan sinirleri büyük oranda uyarır. Ayrıca, göz bölgesindeki olası yaşarmalar, kızarıklıklar, miyop ve hipermetrop sorunları için de fayda sağlayabilecek bir noktadır. Retina bölgesinde kısmi tıkanıklıkları olan kişilerin, kesinlikle uzman kontrolünde bu noktadan hacamat terapisini yaptırmaları gereklidir. Migren ya da baş ağrısı kümeleri sorunu olanlar için de kulak arkası noktası, vazgeçilmez olan önemli bir noktadır.
Şakak Yanları Noktaları
Şakak kısmından yapılabilecek terapi uygulaması, mükemmel bir şekilde göz sinirlerine sinyal gönderir, sinirler ile beraber retina tabakalarını ciddi oranda güçlendirir. İlk kez kafa hacamatı olan kişilerde bu önemli nokta genel olarak tıkalı olmaktadır. 2 ile 3. seanslardan hemen sonra bu noktalar tam manasıyla açılacaktır.
Alın Hacamat Noktası (Üçüncü Göz Noktası)
Alın hacamat noktası, üçüncü göz noktası olarak da bilinir. Çok eski uygarlıklarda hacamat uygulaması, genel olarak bu noktadan yapılmaktaydı. Oldukça faydalı ve önemli bir nokta olan alın hacamat noktası, ilk olarak dikkat eksikliği ile beraber konsantre bozuklukları gibi problemlere çok iyi gelir. Her iki kaşın 2 cm üzerinde olan bu önemli nokta için ünlü hekim İbn-i Sina,insanların anlayış ve de idrak kapasitelerinin burada olduğundan bahsetmektedir. Bu hassas noktadan hacamat uygulaması yaptırmadan önce insanlar, minimum 3 ile 4 seans kadar hacamat seansı yaptırmış olmalıdır ve kanları, mutlaka toksin olan maddelerden tam manasıyla arınmış olmalıdır. Çünkü kanlarında büyük oranda toksik madde olan hastaların, yaralarının iyileşmesi bir hayli zaman alacaktır. Alın noktasından yaptırılan hacamat uygulamasından sonra meydana gelecek yara izlerini herkes rahatlıkla görebileceği için bu yaraların çok hızlı bir şekilde iyileşebilecek seviyelerde olması gerekir. Kişiler şeker hastası değilse ya da kronik bir özel hastalığı yoksa 5 ile 6 seanstan hemen sonra olası izler çok bir sürede iyileşecektir. Aksi halde alın bölgesinden yapılan uygulama, kısa bir sürede iyileşmez ve de akabinde iz kalma olanağı ciddi düzeyde artarak estetik sorunlara yol açabilir.
Alın Üstü Hacamat Noktası
Alın üstünde bulunan bu hacamat noktası ise hipofiz bezelerindeki sinirleri tam manasıyla uyarmada oldukça etkilidir. Bu noktadan yapılacak olan uygulama, konsantre olamama ve dikkat eksikliği gibi sorunlara çok iyi gelmektedir. Alın bölgesinden yapılacak olan terapi uygulaması, muhakeme ile beraber idrak yeteneğini arttırır ve sinüzit sorunlarını oldukça etkili bir şekilde tedavi eder.
Tepe Çakra Hacamat Noktası
Akupunktur uygulamasına göre DU20 noktası olarak isimlendirilen (kafadaki bıngıldak bölgesi değildir) bu nokta, kafanın 1 ile 2 cm kadar arka kısmındadır. Bu noktaya yapılacak olan uygulamanın faydaları oldukça fazladır. İlk defa bu önemli noktadan hacamat uygulaması yaptıran kişilerden gelecek olan kan, genel olarak siyaha çok yakın ve çamura benzer bir şekildedir.Bu kanda, çok ağır metaller bulunur. Tam manasıyla bir temizlik ve özellikle de kronik sorunların tedavisi için tek bir seans yeterli olmayacaktır. Birer ay ara ile beraber 3 ya da 4 seans sonra etkisini tamamen gösterecektir. Tepe çakra noktası ya da akupunktur uygulamasında bilinen ismiyle governingpoint, birçok psikolojik ve de zihinsel sorunlar için çok önemli bir bölgedir. Özellikle de asabiyet, sürekli sinirlilik hali, MS problemi, Parkinson hastalığı, depresif olan tansiyon, Alzheimer ve şeker hastalığı gibi sorunlara sahip olan hastalara, bu noktadan yapılacak olan hacamat uygulaması inanılmaz fayda sağlayacaktır. Tüm bunlarla beraber erken bunama, yüksek tansiyon, kulak çınlamaları ve iktidarsızlık (erektildisfonksiyon) gibi sorunlar için de bu noktadan uygulama yapılır. Ruhsal ya da fiziksel sağlığı korumak amacıyla 3-4 ayda 1 defa bu noktadan terapi uygulanması önerilmedir.
Not: Tepe çakra noktasından hiçbir şekilde bardak çekme uygulaması (kuru hacamat olarak da bilinir) yapılmamalıdır. Ayrıca, tepe çakra noktasından terapi yapılırken vakumun şiddeti mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Diğer uygulama noktalarına göre çok daha az bir şekilde vakum uygulanmalıdır.
Sırt Hacamat Noktası
Sırt hacamat noktası, sırtın büyük bir kısmını kaplayan noktalardır. Kuyruk sokumu bölgesinden 7. omuriliğe kadar istenilen her bölgeye uygulama yapılabilir. 7. omur bölgesi (boyun kısmı ön tarafa eğildiği zaman ense bölgesinde beliren son çıkıntılı kemiktir) noktasından yapılan hacamat uygulaması, beyincik bölgesi ile sinirleri uyarır, yüksek tansiyon ve de bağ ağrılarına büyük oranda fayda sağlar. En faydalı sırt hacamat noktaları ise kâhil olarak bilinen 6. ve 7. omur arasındaki omurun tam ortası, kuyruk sokumu, karaciğer kısmı ve kalp arkası noktalarıdır. Sırt bölgesindeki kalp arkası ile kâhil noktaları ve iki taraflı kürek kemiği omuriliğinin yaklaşık 1-2 cm soluna yapılan hacamat uygulaması, kalp hastalığı riskini azaltır, damar tıkanıklıklarını önler ve kalp yetmezliği semptomlarını tedavi eder.
Bununla beraber fibromiyalji semptomları için sorun yaşanılan alana yapılan uygulama oldukça fayda sağlar ve olası ağrıları büyük oranda azaltır. Boyun bölgesi kaslarının takip ettiği 7. omur hizasındaki (akupunktur terapisine göre GB21. bölge noktasıdır) noktaya yapılan uygulama da depresyon ile stresin yönetilmesine yardımcı olur, omuz, kulunç ve boyun ağrılarını da ciddi oranda azaltır. Bu bölgeden yapılacak olan ilk uygulamada koyu ve oldukça siyah renkli kan gelecektir.
Kuyruk Sokumu Hacamat Noktası
Kuyruk sokumu noktası, sırt bölgesinde böbreklerin olduğu kısımdır. Bu noktaya yapılan uygulama, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek hastalıklarına fayda sağlar. Çocuklar da ise altına ıslatma sorunlarını kısa sürede tedavi eder. Basur (hemoroid), idrar yolu sorunları, kabızlık, bel fıtığı (lomber disk hernisi), bel bölgesi gevşekliği ve adet dönemleri düzensizliği sorunları yaşayan kişiler için en ideal olan hacamat bölgesi, kuyruk sokumu noktası olarak bilinir.
Baldır, Ayak ve Diz Bölgesi Hacamat Noktaları
Bu uygulama noktaları genel olarak şeker hastalığının, baş ağrılarının, romatizmal sorunların, tansiyon problemlerinin, varis ve siyatik sinir ağrılarının tedavisinde kullanılır. Diz bölgelerinde bulunan minimal düzeydeki tıkanıklar bile kalbin ciddi oranda yorulmasına ve akabinde hızlı bir şekilde çalışmasına sebep olur. Uzmanlara göre sağlık sorunları, ayak noktasından uygulama olmadan sonuçlanamaz ya da bu uygulamadan fayda görülmez. Kilolu olan kişilere de diz ve baldır noktalarından uygulama yapılması önerilmektedir.
Omuz Başı Bölgeleri Hacamat Noktaları
Bu noktalardan yapılan uygulama, astım, farenjit, larenjit, bronşit ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarına büyük fayda sağlar. Bununla beraber bütün akciğer hastalarına yine omuz başı noktalarından uygulama yapılması önerilmektedir.
Ayak Bileğinin İç ve Dış Kısım Noktaları
Ayak bileğinin iç ve dış kısımlarındaki noktaları, varis, gut hastalığı ve siyatik ağrıların tedavisi için tercih edilir.Ayrıca, adet öncesi sendrom (PMS), böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlara da oldukça iyi gelmektedir.
Mide Boşluğu Hacamat Noktası
Bu noktaya yapılacak olan terapi, özellikle de heyecan, korku, panik atak gibi durumları tedavi eder ve kalp hastalıkları riskini büyük oranda azaltır. Ayrıca bu bölgeye yapılan uygulama, kekeme sorunu yaşayanlar için de oldukça fayda sağlar. Aniden heyecanlanan, çok yüksek bir sesle konuşan ve oldukça aceleci olan kişilere bu noktadan hacamat uygulaması yapılması önerilmektedir.
Çene Altı Hacamat Noktası
Çene altı noktasından yapılan uygulama, diş sağlığını arttırır, yüz güzelliğini sağlar, gırtlak sorunlarını onarır ve gut hastalığı semptomlarını hafifletir.
Hangi Hacamat Noktası Daha Fazla Fayda Sağlar?
Hiçbir hacamat noktası, birbirinden daha fazla ya da daha az faydalı değildir. Bütün uygulama noktaları oldukça fayda sağlar. Hatta bazı noktalar birbirleriyle kombine edilerek uygulanırsa bu uygulamanın faydası en az üç kat artar.
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Bir Bilimsel Makalemiz Bebeklerde Ve Çocuklarda Hacamat İçin Lütfen Linke Tıklayınız.
Dr. Gökhan GÜLER
Yararlanılan Bilimsel Kaynaklar:
- İbn-i Sina (El-Kanun fi’t-Tıb Kitabı),
- Pubmed,
- Clinical Key.
Uzun süredir ayak bileğimde geçmeyen sinir bozucu bir ağrı vardı. Ayak bileğimden 2 küçük kupa hacamat yaptırdım ve bir haftaya ağrım geçti. Mubarek her derde şifa.
Merhaba, tiroid hastaları için de yapılabilir mi acaba ?
Hastalık Durumlarında hacamat uygulaması yapılması için doktorunuzun tıbbi olarak karar vermesi gerekmektedir. En uygunu kendi doktorunuz ve hacamat uygulaması yapacak olan doktorun hastalık durumlarını değerlendirerek verdiği kararıdır.
Arkadaş tavsiyesi ile sırtımdan hacamat yaptırdım. Sırtımdaki kulunç ağrılarından kurtuldum. Bence 6 ayda bir hacamat yaptırmak gerekir.