Gastroenteroloji Nedir Ve Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar
İçindekiler
Gastroenteroloji Nedir?
Gastroenteroloji, karın içinde yer alan organlar alanında böbreklerin dışında kalan bütün organların hastalıkları, tetkikleri ve tedavileriyle ilgilenen bir tıp/bilim dalıdır. Karın içi organları alanında kalın bağırsak, mide, ince bağırsak, yemek borusu, makat bölgesi ve karaciğer yer almaktadır ve Gastroenteroloji bölümünde bu organlarda oluşabilecek sağlık problemleri, kalıcı ve geçici hastalıklara ait tanılar yapılmakta ve belirlenen tedavi süreci ardından tedaviler uygulanmaktadır.
Gastroenteroloji Uzmanlığı Hangi Alanlarda Çalışır?
Gastroenteroloji bölümünde görev yapan uzman doktorların çalıştıkları alanlar aslında fazlasıyla geniştir. Uzmanların çalışmış olduğu alanlar iki ana başlık altında incelenmektedir. İlk başlık, Gastrointestinal Kanal olarak da bilinen yemek borusu, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar ve anüs hastalıkları olarak adlandırılmaktadır. İkinci başlık altında ise safra ve karaciğer yolları hastalıkları yer almaktadır. İki farklı başlığı da hastalıkların görülme sıklıklarına göre tekrardan sınıflandırmak mümkündür.
Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Gastroenteroloji bölümü, içerisinde koyulacak olan tanılar, yemek borusundan başlayıp da mide, bağırsaklar ve makatı da kapsamakla birlikte sindirim kanalında yer alan bütün organların tamamını kapsayan ve tedavilerini uygulayan bir tıp dalı olarak bilinir.
İnce ve Kalın Bağırsak (kolon) kanserleri, reflü, gastrit, ülser, spastik kolon kanseri, hemoroid, safra kesesinde oluşan iltihaplar ve taşlar, sarılık hastalıkları gastroenteroloji bölümünün tedavi ettiği hastalıklar içerisinde yer almaktadır. Bu organlarla ve bu hastalıklarla ilgili sağlık problemi yaşayan hastalar ilgili hastanelerin gastroenteroloji bölümünden randevu alarak tedavilerine başlamalıdırlar. Gastroenteroloji bölümü içerisinde öncelikle yaşanan kanamalar durdurulur, sindirim sistemine kaçan yabancı cisimler yerinden çıkartılır, ilgili bölgede yaşanan bir darlık söz konusu ise uzmanlar tarafından dilate edilir, yani genişletilir. Pankreas ve safra kesesinde meydana gelen taşlar, yine gastroenteroloji bölümünde planlanan tedaviler dahilinde çıkartılır ve stent uygulanır. İlgili organlarda oluşabilecek her türlü iltihap ve enfeksiyonlar yine bu bölüm tarafından tedavi edilir.
Ağız yoluyla beslenme gerçekleştiremeyen ve herhangi bir nedenden dolayı uzun süredir hastanede yatan hastaların beslenmelerine devam edebilmeleri adına PEG uygulanmaktadır. PEG, gastroenteroloji bölümü içerisinde uygulanan, Perkutan Endoskopik Gastronomi tedavisi olarak bilinir.
Gastroenteroloji Bölümünde Tanı
Gastroenteroloji tıp dalı içerisinde daimi olarak hizmet veren uzman doktorlar, halk dilinde de bilindiği üzere Gastroenterolog olarak adlandırılır. Gastroenterolog uzmanları tanı yapmadan önce ilgili tedavinin gerektirdiği tetkikleri kan testleri, ultrason, MR, endoskopi, kolonoskopi ve biyopsi testleriyle sınıflandırabilir. Üniversite Hastaneleri ve Araştırma Hastanelerinde genellikle çocuklar için Çocuk Gastroenteroloji bölümü, Beslenme Dalı adlı ayrı bölümler hizmet vermektedir.
Gastroenteroloji Bölümünde Tedavi Araçları
Gastroenteroloji bölümünde tedavi edilen hastalıkların dereceleri, kişiye göre değişen statüleri ve süreçleri için farklı farklı birçok araç bulunmaktadır ve uzman Gastroenterologlar tarafından belirlenen plan dahilinde hastalara karşı kullanılmaktadır. Yukarıda anlatılan hastalıklar için kullanılan cihazlardan bazıları: Kolonoskop, Gastroskop, Duodenoskop’tur.
Kolonoskop Nedir?
Kolonoskop, çoğu kişi tarafından bilinen Kolonoskopi işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde kalın bağırsak muayene edilmektedir. Kolonoskopi anal yoldan yapılan bir muayene yöntemidir ve bu muayenenin başarılı bir şekilde sonuçlanması için kalın bağırsakların muayene öncesinde ilaç yardımıyla temizlenmesi gerekmektedir.
Gastrostroskopik muayene olarak bilinen bu muayeneye hasta yaklaşık 8 saat öncesinde hiçbir şey yememiş olarak gelmesi gerekmektedir, bu durumda temizleme işlemi aynı gün yapılabilir. Temizleme işleminin sonrasında muayene yaklaşık 3-4 gün sonrasında verilmektedir.
Gastroskop Nedir?
Panandeskop aracılığıyla yemek borusu ve mide hastalıklarının tanılarında kullanılan bir cihazdır. Fiberoptik olarak bilinen ve kullanımında elektrik gerektiren bu cihazın kullanım amacı çeşitlendirilmiştir.
Duodenoskop Nedir?
Duodenoskop ise özel endoskoplar olarak bilinmektedir ve diğer endeskoplara nazaran önden aydınlatması bulunmamaktadır. Duodenoskop cihazında aydınlatma yan taraftan yapılmaktadır ve safra yollarıyla birlikte pankreas hastalıklarının tanılarında kullanılır.
Henüz yorum yapılmamış.