Çene Cerrahisi Nedir Ve Hangi Durumlarda Müdahale Uygulanır
İçindekiler
Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Nedir
Çene cerrahisi, diş hekimliğinin alt alanlarından birisidir. Çene cerrahisi, ortognatik cerrahi olarak da bilinir. Çene kemiklerinde dişsel ve iskeletsel kaynaklı sorunların teşhisi ve tedavisini yapan bölümdür. Fakat adından da anlaşılacağı gibi tedavi şekli, cerrahi operasyonlardır. Çene cerrahisindeki temel hedef, diş ve çene yapısındaki bozuklukların giderilmesi ve bunların en iyi konuma getirilmesidir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi diş hekimliğinin alt branşlarından olan çene cerrahisi, farklı ölçeklerde cerrahi operasyonları gerçekleştirir. Bu operasyonların yani çenede meydana gelen bozuklukların temel nedeni kalıtsaldır. Çenenin büyümesinin önemli bir kısmı genetik faktörlere dayandığı için böyle bir ifade kullanılır. Çenenin yanlış büyümesine bağlı olarak büyümesi, hem görüntü bozukluğuna hem de çiğneme ve işlevsel bozukluklara neden olabilir. Bunların tedavisinde ise çene cerrahisi çok önemli bir rol oynar.
Hangi Durumlarda Çene Cerrahisi Uygulanır?
Çene cerrahisi, ilaç ve benzer yöntemlerle düzeltilemeyen problemlerin tedavisinde devreye girer. Çenenin kemik yapısı da ilaç ve diğer yöntemlerle çok nadiren düzeltildiği için çene bozukluklarının önemli bir kısmında çene cerrahisi uygulandığı söylenebilir. Bu durumlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar
- Alt çenenin tam yerinde olmayıp sağda, solda, önde ve arkada olması
- Alt çenenin tamamının ya da bir kısmının normal bir şekilde gelişmemesi
- Üst çenenin gelişiminin tam tamamlanmaması ve benzer gelişim sorunlarında
- Diş ve çenenin iskelet yapısındaki sorunlar
- Konuşma bozukluklarının olması
- Gömülü dişlerin bulunması (20’lik diş)
- Bazı dişlerin normal bir şekilde çekilememesi
- Protez diş ve implant öncesi hazırlık
- Kist ve tümörlerin görülmesi
- Çene kırıkları
- Çene eklemlerindeki anomaliler
Buradaki sorunların tedavisinde çene cerrahisi etkin bir şekilde rol oynar. Söz konusu problemlerin tedavisi için erken teşhis ve müdahalenin çok büyük bir önemi vardır.
Çene Cerrahisi Tedavi Yöntemleri
Diş cerrahisinde uygulanan tedavi yöntemlerinde standart cerrahi prosedür uygulanır. Bunun haricinde ise hastanın durumuna göre bir plan oluşturulur. Bu plan dahilinde sadece alt çeneye müdahale edilebileceği gibi her iki çeneye de müdahale edilir. Sorunun durumuna göre operasyonlar 1 saat ile 3 saat arasında sürer. Daha sonra ise hastalar 6-24 saat kontrol altında tutulur.
Uygulanacak operasyonlar, açık bir şekilde yapılabileceği gibi kapalı olarak da yapılır. Geçmişte sadece açık olarak yapılmasına karşın, gelişen teknoloji sayesinde artık bazı çene cerrahisi operasyonları kapalı olarak yapılır. Fakat bütün operasyonlarda böyle bir imkan olmadığının altının çizilmesi gerekir.
Genel olarak tedavi sürecinde hastalar en ufak bir acı dahi duymazlar. Uygulanan lokal anestezi sayesinde acı tamamen engellenir. Fakat yapılacak operasyona göre hastaların ağzını uzun süre açması gerekir. Bazen bu durum hastaları fazlasıyla zorlar. Hem ağzın açık tutulması, hem de ağzın fazla açılması hastaların daha sonradan acı duymasına neden olacaktır.
Çene cerrahisine başvurulan nedenlerin en başında gömülü dişler ya da halk arasında bilinen adıyla 20’lik diş çekimleri gelir. Yumuşak dokunun altında bulunan dişlerin normal yöntemlerle çekilmesi mümkün olmadığı için cerrahi operasyon yapılır. Lokal anestezi ile yapılan operasyonda önce yumuşak doku kaldırılır, daha sonra ise gömülü dişler bölgedeki sinirlere dikkat edilerek alınır ve daha sonra yara kapatılır.
Çene cerrahisi, insanların çene sorunlarını giderdiği gibi direkt olarak dış görünümü de etkiler. Bundan dolayı operasyon sonrasında kişilerin daha güzel bir görünüme sahip olacakları söylenebilir. Ayrıca nefes sorunları ve yeme-içme noktasında yaşanan problemler çözülür. Bütün bunlar sayesinde kişilerin yaşam kalitesinde ciddi bir artış meydana gelir.
Henüz yorum yapılmamış.