Beyin Ve Sinir Cerrahisi Nöroşirurji Nedir

Beyin ve Sinir Cerrahisi

Tıbbi bilim dalları içerisinde en hayati önem taşıyanlardan birisi olan beyin ve sinir cerrahisi, bilmediğimiz birçok farklı alanla ilgilenmekte.  Vücudun genel fonksiyonlarını incelediğimiz zaman kalp ve beyin, hayati önem açısından en büyük önem arz eden iki ayrı organımız. Beyin doğrudan sinirsel sistemimiz ile de alakalı olduğundan dolayı içerisine birçok farklı seçeneği alır. Şimdi bu konu üzerinde durmak istiyoruz.

Beyin ve Sinir Cerrahisi nedir hangi hastalıklara bakar

Beyin ve Sinir Cerrahisi

Nöroşirürji Nedir?

Beyin ve sinir cerrahisi ya da tıbbi literatürdeki adı ile Nöroşirürji bölümü, doğrudan sinir sistemi kaynaklı ortaya omurilik ve damar hastalıklarının yanı sıra tümör ve fıtık gibi oluşumların tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. İnsanlar genellikle Nöroloji bilim dalını bilir ve hastane polikliniklerinde bu sınıfa bakan bir doktorda tedavi olur. Ancak ileri seviye ve cerrahi müdahale gerektiren tüm rahatsızlıklarda beyin ve sinir cerrahisi bölümü kendisini gösterir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sinir sistemi, omurilik problemleri, tümörler, beyin kanamaları gibi birçok farklı ana başlığı bu anabilim dalı içerisinde inceleme şansına sahibiz. Beyni doğrudan içerisine alan her türlü cerrahi uygulama alanında Nöroşirürji kendisini gösterir. Ancak bununla alakalı bir genelleme yapacak olursak;

  1. Beyne giden damarlarda tıkanık,
  2. Beyin ya da omurilik sorunları nedeni ile ortaya çıkan inme ya da felç,
  3. Beyin kanaması,
  4. Beyin ya da omurilik bölgesinde zaman içerisinde ortaya çıkmış olan kist ya da tümörler,
  5. Bel ve boyun bölgesinde ortaya çıkan fıtık oluşumları,
  6. Parkinson hastalığı,
  7. Karotis stenozu ya da şah damarında meydana gelen daralma ve tıkanmalar,
  8. Omurga bölgesinde meydana gelebilecek enfeksiyon, yapı bozulmaları ve kas – eklem sorunları,
  9. Epilepsi ve bağlı diğer sorunlar,
  10. Çocukluk döneminde meydana gelebilecek her türlü beyin ve sinir sorunları,
  11. Kafatası yapısındaki şekilsel bozulmalar,
  12. Beyin anevrizması,

Doğrudan Nöroşirürji anabilim dalı ilgilenir. İleri seviye bütün cerrahi müdahaleler yine Nöroşirürji Uzmanları tarafından uygulanır.

Nöroşirürji Bölümü Hangi Hastanelerde Yer Alır?

Bu bölüm ileri seviye bir bölüm olduğundan dolayı günümüzde her hastanenin bünyesinde yer almaz. Üçüncü basamak hastaneler adını vermiş olduğumuz Şehir Hastaneleri ve Eğitim – Araştırma Hastaneleri bünyesinde yer almaktadır. Türkiye genelinde beyin ve sinir cerrahisi bölümündeki uzmanların önemli bir kısmı Doçent ya da Profesör olarak görev yapmaktadır. Tedavi öncesi ve sonrası bakımın da çok önemli olduğu bir anabilim dalı olduğundan dolayı ileri seviye hastanelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda Özel Hastaneler incelendiği zaman da hepsinde bunu görmeyebilirsiniz. Belli başlı ileri seviye teknoloji kullanan hastaneler, bu anabilim dalı için çalışma yapmıştır.

Nöroşirurji Nöroloji Farkı

Nöroloji ve Nöroşirürji dalları birbirinden farklı iki bilim dalıdır. İkisinin de ilgilendiği odak nokta beyin ve buna bağlı hastalıklardır ancak uygulama alanları ve işlevleri de yine farklılık gösterir. Tabi ki iki anabilim dalı ile alakalı olarak basit şekilde anlayabileceğiniz tanımlar yapabiliriz.

Nöroloji bölümü, beyin ve omurilik bölgelerinde meydana gelen ağrı ya da travmatolojik tüm hastalıkların tanısı ve ilaçla tedavisi ile ilgilenir. Tabi ki bununla birlikte aynı zamanda ileri seviye beyin ve sinir hastalıklarının belirlenmesi ve radyolojik görüntülemeleri konusu ile de ilgilidir.

İlginizi Çekebilir :  Biyopsi Nedir ve Biyopsi Nasıl Yapılır

Nöroşirürji bölümü, beyin ya da sinir sisteminde meydana gelen ve ileri seviye tedavi ya da cerrahi müdahale gerektiren tüm noktalarda yer alır. Nöroşirürji, Nöroloji bölümüne göre cerrahi uygulamaları da içerisine alan bir bilim dalıdır.

Başınız ağrıyor, kolunuzda vs. uyuşma söz konusu ise bunun için Nöroloji bölümüne gidersiniz. Ancak inme, felç ya da beyne bağlı kriz durumlarında ise Nöroşirürji bölümüne gidersiniz. Ancak genellikle hastalığın teşhisi Nöroloji bölümü tarafından konur ve sonrasında gerekli görülmesi durumunda üçüncü basamak hastanelerde yer alan Nöroşirürji bölümüne sevk edilirsiniz.

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Bölümü Tedavi Süreçleri

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu bölümün ilgilendiği bütün alanlar doğrudan hayati risk taşıyan ve cerrahi müdahale gerektiren hastalıklardır.

Dolayısı ile tedavi süreçleri de son derece ciddi olabilir. Özellikle beyin, omurilik ya da sinir sistemi üzerinde uygulanan cerrahi operasyonlar sonrasında tedavi süreci son derece sık ve dikkatlidir. Doktorunuz, sizden sürekli tetkikler isteyebilir.

Tabi ki ileri seviye beyin hastalıklarında tedavi kadar bakımda önemlidir. Bu neden dolayısı ile üçüncü kademe hastaneler tercih edilir.

Nöroşirürjik Anjiyo Nedir? Ne İşe Yarar?

Nöroşirürjik anjiyo, beyne giden damarlarda ki her türlü sorunun kasık bölgesinden girilerek görüntülenmesine imkân sağlayan bir uygulamadır.

Anjiyo, bildiğimiz üzere vücut genelinde ki damarların izlenmesi ve tıkanma var ise bunun giderilmesi gibi işlemlere verdiğimiz isimdir. Beyinsel damarlarda anjiyo uygulaması çok daha dikkatli yapılır. Özellikle beyni besleyen damarların izlenmesi ve varsa tıkanıklığın giderilmesi için Nöroşirürjik Anjiyo uygulaması yapılır.

Beynin kan alışverişini sağlıklı yapması gerekir. Eğer ki bu döngüde sıkıntı meydana gelir ise beyin anevrizması ya da doğrudan beyin kanaması gibi problemler ortaya çıkabilir. Dolayısı ile hastalıkların da teşhis edilmesinde Nöroşirürjik Anjiyo uzmanlar tarafından sıklık ile tercih edilir.

Nöroşirürjik Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo, tıbbi bilim dalları arasında farklı şekillerde uygulanabilir. Ancak Nöroşirürji uygulamalarında öncelik kasık bölgesinden yapılan bir kesi ve verilen bir ilaç sonrasında ucunda kamera bulunan bir cihaz ile damarların izlenmesidir.

Anjiyo uygulamasında aynı zamanda düşük seviye damar tıkanıklıkları, yine kasıktan açılan kesi sonucunda giderilebilir. Daha ileri seviye (beyin anevrizması) gibi beyin damar sorunlarında ise cerrahi müdahale ile tedavi öngörülür.

Kasık bölgesinden yapılan Anjiyo işlemi 30 – 45 dakika aralığında sürer. Sonrasında ise anjiyo sonrasında kasık bölgesinden girilen atardamar, dışarı kan pompalamasın diye kasık bölgesinde genellikle kum torbası konur. Bu kum torbası o bölgeye baskı yaparak kanın dışarı atılmasını engeller ve hasta en az 6 saat bu kum torbası ile istirahat etmek durumundadır.

Cerrahi anjiyo durumunda ise Nöroşirürjiyen, genel anestezi uygulayarak uygun gördüğü bölgeden yapacağı kesiler ile operasyonu tamamlar. Hasta, bu uygulama sonrasında 2 – 3 gün müşahade altında tutulabilir.

Nöroşirurji nedir hangi hastalıklara bakar ve nasıl nöroşirurji uzmanı olunur

Nöroşirurji

Nöroşirürji Uzmanı Nasıl Olunur?

Nöroşirürji, ileri seviye bir dal olduğundan dolayı bu alanda hizmet veren doktorların eğitim süreçleri de ciddi anlamda teferruatlıdır. Nöroşirürji uzmanı olmak isteyen doktorlar, öncelikle 6 yıllık zorunlu Tıp Fakültesi eğitimi almak zorunda ve ardından da 6 yıla kadar Uzman Doktor eğitimi almak durumundalar. Tabi ki bu dönemde de yine Nöroloji, Nöroradyoloji ve Nöroanestezi gibi alanlarda deneyim sahibi olana kadar ilerlerler. Cerrahi operasyonlar konusunda da edindiği deneyim sonunda Nöroşirürjiyen ünvanını alırlar. Dolayısı ile bu sürecin ardından beyin ve sinir nedenli tüm hastalıkların tedavisi ve cerrahi müdahalesinde görev alırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git