Bebeklerde Ateş Kaç Olmalıdır Ve Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür
İçindekiler
Bebeklerde Ateş
Bebeklerin çoğu, yaklaşık 36.5 ° C ile 38 ° C arasında ortalama bir vücut sıcaklığına sahiptir. Ateş, bebeklerin genel olarak vücut ısısının 38 ° C’nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Ateşi yükselmekte olan bir bebeğin vücut sıcaklığı birkaç gün içinde yavaş yavaş 38 ° C’nin üzerine çıkabilir veya bu durum, çok hızlı bir şekilde artabilir. Bebeklerde ateş, bazı durumda hastalık belirtisi olabilirken nadiren zararlı bir hal alır. Çünkü ateş, enfeksiyonla savaşan vücudun doğal bir tepkisi olarak ortaya çıkar. Yüksek ateş, mutlaka bebeğinizin ciddi bir hastalığı olduğu anlamına gelmez. Vücudun iç termostatı, vücut sıcaklığının normal seviyesinin üzerine çıktığı zaman ateş oluşur. Bu termostat, beynin hipotalamus ismi verilen bölgesinde bulunur. Hipotalamus, vücudun hangi sıcaklıkta olması gerektiğini bilir (genel olarak 37 ° C civarındadır) ve vücuda, sıcaklığı bu şekilde tutması için mesajlar gönderir. Çoğu bebeğin vücut ısısı, gün boyunca bir miktar değişir. Örneğin vücut ısısı, sabahları biraz daha düşük, akşamları biraz daha yüksektir. Ayrıca bebeklerin vücut ısısı, etrafta dolandıkları, oynadıkları ve hareket ettikleri zaman değişkenlik gösterebilir. Yine de bazı durumlarda hipotalamus, bir hastalık, enfeksiyon ya da başka bir nedene cevaben vücudu daha yüksek bir sıcaklığa yükseltebilir.
Bebeklerde Ateş Kaç Olmalıdır?
Bebeklerde ateş kaç olmalıdır sorusu da aileler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Bu konuyu birkaç farklı yönden incelemek gerekir. Örneğin;
- Bebeğinizin vücut ısısı 36 ile 37.5 arasında ise bu durum normal kabul edilir. Herhangi bir aksiyona gerek yoktur.
- Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve 38 derece veya daha yüksek bir sıcaklığa sahipse hemen doktorunuza başvurun. Bu durum, bebeğin ciddi bir enfeksiyon ya da hastalık açısından kontrol edilmesi gerektiğine işaret eder.
- Bebeğiniz 3 aylık veya daha büyükse, en önemli bulgu, bebeğin nasıl göründüğü ve nasıl davrandığıdır. İyi görünüyorsa ve yeteri oranda sıvı alıyorsa ateş 24 saatten fazla sürmez veya ateş, çok yüksek değilse doktora başvurmaya gerek yoktur. Ancak yine de doktorunuzdan ek yardım isteyebilirsiniz.
Tüm bunlarla beraber aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuzu aramanız gerekir;
- Bebeğinizde belirgin bir şekilde ateşle beraber solukluk ya da kızarıklık ortaya çıktıysa en kısa sürede doktora gitmelisiniz.
- Açıklanamayan bir döküntü fark edersiniz ve bu durum ateşle birleşirse çok daha ciddi bir sorun olduğunu gösterebilir.
- Bebeğiniz, burnunu temizlediğiniz halde nefes almakta zorlanıyorsa (nefes alışı ya da normal şartlardan çok daha seri bir şekilde nefes almak için çok çalışıyor) kesinlikle doktora gitmelisiniz. Bu durum, bronşiyolit ya da zatürre belirtisi olabilir.
- Bebeğiniz hasta görünüyor ve vücut sıcaklığı normalden düşük (36 derece C) ise yine kısa sürede doktora gitmelisiniz.
Bebeğiniz 3 yaşın altındaysa doktor, muayene etmek amacıyla sizden bebeğinizi getirmenizi isteyecektir. Bebeğinize, doğru bir ateş ölçümü yapılana kadar ateş düşürücü ilaçlar vermemenizi söyleyebilir. Bebeğiniz 3 ay veya daha büyükse, makul şekilde uyarır ve ciddi bir hastalığın başka bir semptomu yoksa doktor, bebeği kontrol etmeden önce 24 saat süreyle beklemenizi önerebilir. Ateş, genel olarak hastalığın ilk belirtisidir. Bebeğinizin ne denli rahatsız olduğuna bağlı olarak doktor, ateşi düşmesi için asetaminofen (veya bebek en az 6 aylıksa ibuprofen) kullanılmasını önerebilir.
Ateş Bebekler İçin Tehlikeli Midir?
Bazı aileler, ateşin çok tehlikeli olabileceğinden endişe duyabilirler. Ancak ateş, çoğu durumda tehlike arz etmez. Ateş yalnızca, bir bebeğin bazı enfeksiyon türleriyle mücadele ettiğinin bir işaretidir. Ateşin altında yatan enfeksiyonlar bazı durumlarda zararlı olabilir ve birçok enfeksiyon türü antibiyotik ya da diğer tedavileri gerektirebilir. Ateşi tedavi etmek, enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmaz. Bunun için ailelerin, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekleri tercih etmesi önerilir.
Bebeklerin komplikasyon belirtileri çok dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Enfeksiyonlar, yenidoğan bebeklerde ise çok daha tehlikeli bir sorun haline gelebilir ve bu sebeple nefes almada ciddi oranda zorluk ve şiddetli bir şekilde tıkanıklıkla beraber ateş ya da diğer enfeksiyon belirtileri için mutlaka doktora görünmek gerekir. Bazı ebeveynler, beynin büyük bir şekilde zarar görmesine sebep olan ateşle ilgili birçok hikâye duymuş olabilir. Bu durum, sadece ateşin oldukça nadir görülen 38 derecenin çok üzerine çıktığı zamanlarda gerçekleşebilir. Ateş, bu dereceye yakın bir konuma geldiği zaman, çocuğun ateşini düşürmek için buz banyoları gibi sert önlemler almaya gerek yoktur. 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebeklerin %3 ile 5’i ateş sebebiyle nöbet geçirebilir. Bu nöbetler ise son derece endişe verici olabilir, ancak genel olarak yine bu sorun tedavi edilebilir. Bu durum, ateşli nöbetler olarak bilinir. Ateşli nöbetler, beyin hasarı ya da epilepsi riskini ciddi oranda arttırabilir.
Yenidoğan Bebeklerde Ateş
Yenidoğan bebekler ateş, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Yeni doğan bebekler, enfeksiyonlara karşı ciddi oranda hassastır ve bu sebeple yenidoğanın enfeksiyonu olduğuna dair en ufak bir belirtiyi bile ciddiye almak gerekir. Yenidoğan bebeklerde ateş ya da başka hastalık belirtileri varsa mutlaka doktora başvurun. Yenidoğanlarda en büyük endişelerden biri de solunum yolu hastalığıdır. Yeni doğmuş bebekler burunlarından, diğerlerine oranla çok daha fazla nefes alırlar. Bu sebeple olası tıkanıklıklar, nefes almayı zorlaştırabilir ve ateşe sebep olabilir.
Bebeklerde Ateş Neden Olur?
Ateş, bir hastalığın sadece belirtisidir yani bir hastalığın kendisi değildir. Bebeklerde ateşin nedenler arasında yaygın olarak şunlar bulunur;
• Kulak enfeksiyonları,
• Grip,
• Soğuk algınlıkları,
• Krup ya da Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV) sorunlu solunum yolu enfeksiyonları,
• Zatürre,
• Rozeol
• Viral tarzı boğaz enfeksiyonları.
Bebekler ayrıca, cilt üzerinde olası yaralanmaların hemen ardından ateş geliştirebilir. Bu durum, genel olarak bir enfeksiyon olduğu manasına gelir. Nadiren ise sıcaklığa bağlı sorunlar, bebeklerde yüksek ateşlere sebebiyet verebilir. Bebekler, vücut ısısını kontrol etmekte yetişkinlerden çok daha az etkilidir. Bu sebeple çok sıcak havalara karşı da daha savunmasızdırlar. Bebekleri iklim koşullarına uygun bir şekilde kıyafetler giydirmek ve güneş ışınları ile sıcaklığından uzak tutmak vücut sıcaklığının düzenlenmesine büyük oranda yardımcı olacaktır.
Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?
Bilinmesi gereken en önemli husus, tüm ateş sorunlarının tedavi edilmesine gerek olmadığıdır. Birçok durumda ateş, bir bebeğin rahatsızlığına sebep oluyorsa tedavi edilir. Bebeklerde ateş düşürmek için genel olarak ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bebek, telaşlı ya da rahatsızsa yaş ve kilosuna göre asetaminofen veya ibuprofen verebilirsiniz. (Doktorunuz aracılığıyla öneri verilmediği sürece, nadir görülebilen fakat hayatı tehdit edebilecek bir hastalık olan Reye sendromu ile alakası olması sebebiyle bebeğe, aspirin ve herhangi bir ilaç vermeyin.) Önerilen doz hakkında bilginiz yoksa veya çocuk 2 yaşından küçükse ilk olarak doktorunuza danışın. 2 aylıktan küçük bebeklere, bir doktor tarafından tavsiye edilmeden ateşi düşürmek amacıyla herhangi bir şekilde ilaç verilmemelidir. Bebeğinizin tıbbi bir sorunu varsa hangi ilacı kullanmanın en iyi olduğunu görmek için doktorunuza danışın. Ateş düşürücü ilaçların geçici olarak vücut ısısını düşürebileceğini ancak, genel olarak kalıcı bir hale getirmeyeceğini ve ateşin altında yatan nedenini tedavi etmeyeceğini unutmayın.
Yüksek Ateşi Olan Bebeklere Ne Yapılmalıdır?
Yüksek ateşi olan bebeklere yardım etmek için ilk etapta sakin olmak gerekir. Bebeğinizi, hafif giysilerle, örtüyle veya nevresimle örtün. Aşırı baskı ve aşırı bağlama, vücut ısısının düşürülmesini önleyebilir ve sıcaklığın yükselmesine neden olabilir. Bebeğinizin yatak odasının sıcaklığı, yeterli düzeyde olmalıdır. Yani ne çok sıcak olmalı ne de çok soğuk olmalıdır. Bazı ebeveynler, ateşi düşürmek için ılık sünger banyolarını tercih edebilir. Bu yöntem, yalnızca geçici olarak yardımcı olacaktır. Aslında sünger banyoları, çocukları rahatsız da edebilir. Bebeğin cildine kesinlikle yabancı bir madde temas ettirmeyin veya soğuk banyolar (vücut ısısını yükseltebilecek titreme neden olabilir) yaptırmayın. Bebeğin, sıvısız kalmasını engellemek için bol miktarda sıvı verin. Çünkü ateş, bebeklerin sıvıyı normalden daha hızlı kaybetmelerine neden olur. Bebeğiniz kusuyorsa veya ishal durumu varsa, doktora özellikle bebekler için yapılmış bir elektrolit (rehidrasyon) çözeltisi vermeniz gerekip gerekmediğini sorun. Bunları eczanelerde bulabilirsiniz. Ayrıca bebeğin, meyve ve elma suyu alımını sınırlayın.
Diş Ateşinin Özellikleri Ve Farkı Nedir?
Diş çıkarma süreci de oldukça uzun ve zorlu bir süreç olarak bilinir. Bebeklerde diş ateşinin en büyük özelliği ve diğer ateş türlerinden farkı 38 dereceyi geçmemesidir. Şayet bebeğin ateşi 38 dereceyi geçerse başka bir sorun olduğu düşünülür. Bebeklerde diş ateşi, dişin ilk defa patlamasından 3 ile 4 gün önce başlar ve dişin tamamen ortaya çıktığı gün ise ateş, en üst düzeye ulaşır. Bu 3-4 günlük süre huzursuzlukla beraber bir miktar ateş gibi diş çıkarma belirtileri ile devam edecektir.
Sonuç olarak bebekler bazı durumlarda yüksek ateşe maruz kalabilirler. Bu durum oldukça normaldir ve panik yapılmamalıdır. Aşırı derece ağlama, uyuşukluk ve diğer ciddi bazı hastalık belirtileri, bebeğin ateşi olmazsa bile ele alınması gereken büyük durumlardır.
Dr. Gökhan GÜLER
Yararlanılan Kaynaklar:
*Babycentermed,
* Clinical key,
* Health pub,
* Medicalnews,
* Medicalmagazine
* Pubmed
Bebekler de ateş yükselmesi çok önemli bir durum dikkate alınması gereken bir durum benim kızım 1 yaşındayken ateşi yavaştan yükseldiğinde önemsemeyip şurup vs düşürürüz diye uğraştık ateş düştü ama bir tehlike vardı içten ateş cihazla baktığımızda ateş düşmüş görünüyordu ama çocuk havale geçiriyormuş içten ateş varmış bu durumlarda önemseyin hemen bir acile gidin.
Yeni doğmuş bebeğinizi hastaneden çıkardık ve eve geldik. Fakat bebeğimiz süt emmedi hazır mamada verdik ama yetersiz kalmış. Bebeğin ateşi yükseldi hemen doktora götürdük. Doktor bebeğimizin yeterli beslenemedigini ve sıvı kaybı sonucu vücudundaki tuz miktarının arttığını söyledi ve bebeğinizi hastaneye yatırdı. Bebeginizde ateş varsa mutlaka doktora götürün. İhmale gelmez.
Çok dikkkat edilmesi gerekiyor gerçekten bebeklerde ateşin şakası yok. Hele ki yeni doğan bebeklerde aman dikkat
Benim de bebeğim çok ateşleniyor. Çok dikkat etmek lazım şakaya gelecek konu değil. Paylaşım için teşekkürler